Followers

Sunday, August 4, 2013

TPM 'Berbuka' Bersama Orang Syiah

  


TPM di Tehran hadiri pelantikan presiden baru Iran

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba di Tehran pada Ahad untuk mewakili Malaysia pada majlis pelantikan presiden baharu Iran.

Beliau dijadual menyertai beberapa presiden, perdana menteri dan timbalan perdana menteri serta speaker parlimen pada majlis pelantikan imam beraliran sederhana Hassan Rouhani sebagai Presiden Iran yang ketujuh di Bangunan Parlimen di Tehran lewat hari ini.

Pesawat khas yang membawa Muhyiddin mendarat di Lapangan Terbang Mehrabad di sini kira-kira pukul 5 pagi waktu tempatan (8.30 pagi waktu Malaysia) selepas hampir lapan jam penerbangan dari Kuala Lumpur.

Ketibaan beliau yang diiringi isteri Puan Sri Norainee Abdul Rahman dan beberapa pegawai, disambut Duta Malaysia ke Iran Mohamad Sadik Kethergany dan pegawai kanan Iran.

Muhyiddin juga dijadual menghadiri majlis berbuka puasa di Saadabad Palace malam ini.

Dengan sokongan kempen yang dilihat menonjolkan 'kesederhanaan dan kebijaksanaan', Rouhani, 64, menang pilihan raya presiden yang berlangsung pada 14 Jun lepas setelah meraih 50.7 peratus atau 18.6 juta undi daripada jumlah keseluruhan 36.7 juta undi.

Pesaing terdekatnya Datuk Bandar Tehran Mohammad Baqer Qalibaf pula jauh ketinggalan apabila sekadar menerima 16.55 peratus undi iaitu jumlah kedua terbanyak. Calon-calon lain juga tidak mencatat prestasi memberangsangkan.

Rouhani menggantikan Mahmoud Ahmadinejad yang merekodkan pelbagai dasar bercanggah sepanjang lapan tahun mentadbir.

Pemantau berharap pentadbiran presiden baharu ini akan menghasilkan penyelesaian diplomatik berhubung isu nuklear yang mencetuskan ketegangan antara Iran dan Barat selain peningkatan ekonomi negara serta penyelesaian pelbagai isu sosial yang membelenggu Iran.

sumber...tiewnama

best komen...

Raja Mohd Shahrim · · Pengulas Tertinggi · 4,400 orang pelanggan
Agaknya bagaimana respon Muddin Masin bila ditanya wartawan Iran mengenai fatwa kjaan yg menyesatkan Syiah.. Iran negara Islam bermazhab Syiah yg berpegang kuat kpd fiqh Imam Jaafar as-Sadiq yg menjadi guru kpd Imam Abu Hanifa & Imam Malik...aku harap Muddin bawak ulama yg bleh memberi hujah bukan yg hanya boleh mengeluarkan fatwa semata..... perlu dingat aku bukan Syiah.. semata kerana aku beri pandangan sebegini..banyak msg dinbox yg mengecam aku.. musuh aku hanya satu Rasuahiyah Umnosiah..