Followers

Tuesday, January 5, 2021

189 dari 191 UMNO Bahagian Tolak BERSATU


 

Sebanyak 189 daripada 191 bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15), lapor Utusan Malaysia.

Perkara itu, menurutnya, diputuskan dalam mesyuarat bahagian-bahagian itu semalam.

Hanya satu bahagian di Kelantan dan satu di Perlis bersedia mempertahankan kerjasama sedia ada, berdasarkan kenyataan pemimpin dari bahagian tersebut.

Laporan itu tidak menyebut secara khusus berkaitan pendirian Umno Putrajaya.

Semalam ketuanya Tengku Adnan Tengku Mansor mereka membuat ketetapan menyokong kepimpinan Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

Dia juga meminta semua ahli parlimen Umno meneruskan kerjasama dengan PN.

Anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno Dr Mohd Puad Zarkashi sebelum ini berkata sebanyak 145 bahagian enggan meneruskan kerjasama dengan Bersatu.

Semalam, memetik tinjauan melalui Whatsapp, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata, seramai 143 daripada 191 ketua Umno bahagian enggan bekerjasama dengan Bersatu pada PRU15.

 Menurut Zahid, semua usul itu akan dibawa ke mesyuarat MT sebelum membuat ketetapan sama ada akan menerimanya atau tidak.

Ke­tua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan berkata, kesemua usul daripada 191 bahagian akan dibincangkan oleh MT sebelum membuat sebarang ketetapan, termasuk usul kerjasama dengan Bersatu.

Tajuddin tak tolak kemungkinan pakatan BN-PH untuk survival Umno

Ahli Majlis Tertinggi Umno Tajuddin Abdul Rahmanberkata tidak mustahil untuk Umno bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH), termasuk parti komponennya DAP.

Tajuddin berkata demikian ketika diminta untuk menjawab spekulasi mengenai kemungkinan kerjasama BN-PH

"Apa sahaja mungkin berlaku dalam politik, anda tidak boleh menolaknya," katanya pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Tajuddin berkata, Bersatu secara sistematik berusaha untuk "mencuri" anggota Umno hingga ke peringkat akar umbi dalam usaha untuk mengecilkan parti itu.

Ini berlaku walaupun kedua-dua parti menjadi sebahagian daripada gabungan kerajaan persekutuan.

“Ahli Umno merasakan parti itu akan terkubur jika bekerjasama dengan Bersatu pada PRU-15 berdasarkan perkembangan politik muktahir ini.

“Ini kerana ketika ini Umno tiada kedudukan dalam kerajaan sekali gus menyukarkan untuk membela nasib Melayu.

“Ahli Umno yang ‘dicuri’ dan ‘dibeli’ untuk Bersatu membolehkannya menubuhkan lebih banyak cawangan,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) di Wisma UOA hari ini.

Tajuddin, yang juga pengarah pilihan raya Umno, mendakwa sejumlah besar wang dibelanjakan oelh Bersatu untuk tujuan berkenaan.

"Kami mengesyaki mereka mahu menjadi (parti) lebih besar sehingga Umno akan diturunkan menjadi parti kecil.

"Walaupun dalam kerajaan sekarang, Umno hanya menjawat jawatan kecil," katanya.