Followers

Monday, July 30, 2012

Ada Ostad Duk "Ushar" Diana Amir ??


 DIANA tidak menolak sekiranya ditakdirkan bertemu jodoh dengan ustaz.Ustaz ajak Dina Amir 'Taaruf'


PELAKON Diana Amir atau nama sebenarnya, Nurdiyana Amir Hashim, 26, agak manis selepas berhijrah dengan memakai tudung sejak September tahun lepas.

Dia yang pernah berlakon filem seperti V3 Samseng Jalanan, Senario Opocot, Keramat dan 321 Cinta sebelum bertudung, kini hanya akan berlakon filem atau drama yang sesuai dengan keadaan dirinya sahaja.

Diana yang bakal muncul dengan filem terbaharu terbitan Metrowealth Movies Production (Metrowealth) bersama pelakon Kamal Adli kini menolak tawaran berlakon di bulan Ramadan supaya lebih banyak masa untuk beribadat.

Ketika ditemui di majlis berbuka Metrowealth di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini, gadis kelahiran Birmingham, England ini juga turut berkongsi kisah diajak berkenalan oleh beberapa ustaz ketika mengikuti program keadaan di bulan Ramadan ini.

Kosmo!: Boleh ceritakan apa aktiviti anda sepanjang bulan Ramadan ini?

DIANA: Sepanjang bulan Ramadan ini saya tidak terlibat dengan sebarang penggambaran filem atau drama, saya banyak tumpukan untuk beribadat seperti pergi tarawih dan memenuhi undangan forum berbentuk keagamaan dengan berkongsi kisah penghijrahan saya dengan remaja.
Selepas bertudung, adakah Diana pernah dipikat oleh sesiapa?

Saya masih tiada teman lelaki dan tidak terfikir ke arah itu lagi sekarang tetapi ada juga beberapa ustaz yang mengajak saya 'taaruf' (berkenalan) selepas berbalas khidmat pesanan ringkas (SMS).

 Apabila mereka buat demikian terus saya tidak balas SMS itu. Saya berkenalan dengan mereka ketika dalam program keagamaan.

Kenapa Diana menolak untuk 'taaruf' dengan mereka?

Saya masih tidak berani, misi saya sekarang untuk mendalami Islam. Ilmu saya masih tidak cukup dan tidak mahu campur aduk perkara lain dalam usaha saya kenal dengan agama sendiri.
Adakah Diana menolak jika bertemu jodoh dengan ustaz?

Saya tidak memilih. Saya akan terima sesiapa sahaja jodoh yang ditentukan Allah, kalau ustaz juga tidak mengapa asalkan ustaz yang baik dan boleh membimbing saya kelak.

Diana ada sasaran bila akan menamatkan zaman bujang?

Saya berdoa dipercepatkan jodoh mudah-mudahan tahun depan.

Tahun hadapan? Bukankah itu terlalu cepat untuk anda?

Saya mahu cepat-cepat dapat zuriat. Kalau dulu saya mahu kahwin sebab mahu mempunyai suami, tetapi sekarang saya begitu mengimpikan untuk mempunyai cahaya mata sendiri kerana saya terlalu sukakan kanak-kanak.

Kriteria suami pilihan Diana?

Sudah tentu yang beriman yang penting dia perlu bijak dalam membimbing saya dan keluarga.
Bagaimana kerjaya seni Diana, adakah masih menerima tawaran berlakon?

Saya kini banyak menerima tawaran berlakon drama dan telemovie, manakala untuk filem tawarannya agak terhad selepas saya bertudung tetapi saya reda.

Adakah Diana mengenakan syarat selepas menerima tawaran berkenaan?

Saya sebenarnya tidak kisah, asalkan kena dengan imej bertudung saya, jika tawaran itu yang mahu saya lakonkan watak bercinta juga tidak mengapa asalkan tiada adegan peluk dan bersentuhan dengan bukan muhrim.

Diana kena begitu supaya tidak dipandang serong oleh masyarakat apabila berhijrah mesti ada perubahan.

Apakah filem terbaharu Diana akan datang?

September ini dilancarkan filem saya bersama Kamal Adli berjudul Salam Cinta terbitan Metrowealth.

 Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA dan KHAIRUL AMRI HASAAN... kosmo OL