Followers

Saturday, September 5, 2015

Sidang Dewan: Mungkinkah PM Najib 'Bungkus' Kali Ini ?


Hanya Kabinet bubar jika Najib tewas undi tidak percaya, kata peguam

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu disingkirkan melalui usul undi tidak percaya sekiranya Bajet tidak diluluskan dan boleh memohon Dewan dibubarkan , mengadakan pilihan raya baharu atau menghantar notis peletakan jawatan. – Gambar fail The Malaysian Insider.

Hanya Kabinet, dan bukannya kerajaan Barisan Nasional (BN) akan jatuh sekiranya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tewas usul undi tidak percaya di Dewan Rakyat, kata peguam.

Anggota Kabinet perlu mengosongkan kerusi mereka bersama-sama perdana menteri sebaik sahaja Yang di-Pertuan Agong menerima peletakan jawatan atau enggan membubarkan Dewan.

Ia juga akan berlaku sekiranya wakil rakyat gagal meluluskan Bajet.

Peguam Philip Koh Tong Ngee berkata, perdana menteri, menteri besar atau ketua menteri boleh disingkirkan melalui usul undi tidak percaya, atau sekiranya Bajet tidak diluluskan.

"Dalam senario seperti itu, perdana menteri, menteri besar, atau ketua menteri perlu melaporkan kepada ketua negara. Beliau boleh memohon Dewan dibubarkan atau mengadakan pilihan raya baharu, atau menghantar notis peletakan jawatan," katanya.

Koh menambah, sekiranya permohonan itu ditolak, beliau perlu menghantar surat peletakan jawatan kepada ketua negara untuk melantik calon lain.

Anggota Kabinet akan bersama-sama keluar dengan perdana menteri, tambahnya.

Koh juga merupakan peguam dalam kes Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dalam pertikaian dengan BN, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berhubung menteri besar Perak yang sah susulan gabungan pemerintah mengambil alih negeri itu pada 2009 daripada pembangkang.

Koh bercakap kepada The Malaysian Insider berhubung percanggahan pendapat kedudukan BN sekiranya Najib tewas dalam usul undi tidak percaya.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang kritikal terhadap kepimpinan Najib pada Isnin menggesa ahli Parlimen BN turut serta dengan pembangkang bagi mengusulkan undi tidak percaya terhadap Najib.

Dr Mahathir berkata, BN akan masih berkuasa kerana majoriti di Dewan Rakyat.

BN memiliki 134 kerusi Dewan Rakyat berbanding pembangkang yang memiliki 87 kerusi dan 1 kerusi Bebas daripada keseluruhan 222 kerusi.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak, bagaimanapun berkata, sekiranya Najib jatuh, kerajaan BN akan turut jatuh bersama-samanya.

Beliau berkata, cadangan Dr Mahathir itu hanya akan memenuhi impian pembangkang.

"Penelitian terhadap Perlembagaan akan menentukan pelantikan selari dengan garisan parti, meskipun ahli Parlimen bertanding atas tiket pakatan atau parti politik," katanya.

Beliau berkata, sebaik sahaja perdana menteri baharu dilantik, beliau akan membentuk Kabinet membantunya menjalankan pentadbiran sehingga tamat tempoh Dewan.

Koh berkata, terdapat kebarangkalian kerajaan perpaduan jika blok pembangkang membantu dalam usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri sedia ada.

Perdana menteri baharu akan dilantik daripada anggota Parlimen BN.

Bekas Presiden Majlis Peguam Ragunath Kesavan berkata, Dr Mahathir tepat mengatakan BN tidak akan hilang kuasa kerana tanpa undi Najib, parti itu memiliki majoriti dengan 133 ahli Parlimen.

"Hanya 133 atau majoriti mudah campur 1 diperlukan untuk menyingkirkan perdana menteri dan BN sendiri mempunyai angka itu," katanya.

BN masih akan membentuk kerajaan sehingga Dewan Rakyat dibubarkan pada 2018 jika angka mereka tidak berpecah.

sumber...TMI