Followers

Saturday, April 6, 2013

Anwar Kompom Kekal Di Permatang Pauh
Depan ribuan rakyat Pulau Pinang termasuk pengundi Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini, mengumumkan untuk mempertahan kerusi Parlimen Permatang Pauh.

Ketua Umum KEADILAN itu memutuskan demikian ketika berucap di Akira Tenggiri, Seberang Jaya, malam ini, sekaligus menamatkan teka teki mengenai kawasan yang bakal ditandinginya.

Pengumuman itu disambut sorakan gamat ribuan rakyat pada ceramah itu.

Petang tadi, beliau membayangkan kemungkinan bertanding di Parlimen Tambun atau meletakkan Ketua Srikandi KEADILAN, Siti Aishah Shaik Ismail sebagai calon.

Sebelum ini, Anwar diuar-uar bertanding di Perak tetapi penyokong setianya di Permatang Pauh memujuknya untuk mempertahan kerusi Permatang Pauh.

Anwar hampir pasti meraih kemenangan berikutan sokongan besar pengundi Permatang Pauh berdasarkan majoriti yang dicapainya sebelum ini iaitu 15 671 undi.

Permatang Pauh memiliki tiga Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu  Seberang Jaya , Penanti dan Permatang Pasir, dua daripadanya kubu kuat dan dimenangi Pakatan Rakyat pada PRU 12.

Anwar pada pilihan raya kecil yang dianggap mother of the by-election dengan mudah menewaskan calon Umno BN,  Arif Shah dengan memperoleh 31,195 undi berbanding Arif (15,524 undi) dan Hanafi Mamat dari Akim (92 (undi).

Sebelum ini, Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail menang  tiga kali termasuk pada PRU 12 sebelum mengosongkan kerusi untuk memberi laluan kepada suaminya.

Anwar mendominasi kerusi Parlimen itu sejak 1982, 1986, 1990, 1995 sebelum dipecat dari kerajaan dan dipenjara berikutan konspirasi fitnah.

Untuk tonton pengumuman Anwar, KLIK INI.

sumber... http://www.keadilandaily.com/?p=49400