Followers

Sunday, August 12, 2012

Krisis Syria : Minyak Dan Politik Dunia

  
Memahami minyak dan politik dunia

Apa sahaja tulisan yang cuba menghuraikan apa yang sedang berlaku di Timur Tengah – tanpa  memahami ekonomi dan kepentingan kaum pemodal – maka analisa itu akan kantoi. Hasilnya bukan satu analisa yang kukuh yang boleh membawa pencerahan tetapi cakaran perasaan ‘kesukuan mazhab’  yang  amat cetek dan kurang ilmiah.

Analisa politik tanpa  ekonomi akan menghasilkan analisa yang tidak mendalam yang hanya berupaya membincangkan  nama watak, nama tempat dan apa yang  telah atau sedang berlaku. Politik  Timur Tengah tanpa diikat rapat  dengan bahan bakar petrol bukan satu analisa politik yang  tuntas.

Saya perhatikan masih ada lagi yang gagal memahami konflik antara  Amerika dengan Syria. Masih ada lagi yang mengira mayat di Syria sebagai tanda kezaliman Presiden Bashar.  Yang menjadi lawak sedih ialah apabila tukang kira ini juga – mungkin kerana mangsa guruh – telah tidak pula mengira mayat-mayat yang terus bergelempangan di Pakistan akibat serangan drone. Drones ini ialah   kapal terbang  pengembom tanpa pemandu milik kuasa imperialis Amerika.

Ramai yang masih berpendapat bahawa apa yang sedang berlaku di Syria ialah pertembungan antara mazhab Shia dengan Sunni. Pandangan ini salah. Pandangan inilah yang  sedang dijual oleh media antarabangsa. Inilah juga ‘cerita’ yang dipungut oleh Pak Lebai dan Pak Khatib ketika mereka cuba memberi  ‘kuliah pencerahan’. Kuliah perncerahan berbentuk ini samalah saperti  Rosmah Mansor memberi kuliah tentang  berjimat cermat – sesat lagi menyesatkan.

Sekali lagi di sini saya nyatakan bahawa apa yang sedang berlaku di Timur Tengah khususnya di Syria adalah hasil perancangan kaum pemodal antrabangsa bersama NATO.  Rancangan untuk mengubah lanskap politik Timur Tengah telah lama di rancang.

Seymour Hesh pada 5 March 2007 dalam majalah New Yoker telah membocorkan dengan panjang  lebar strateji Amerika  yang baru untuk menundukkan rejim-rejim yang dilihat gagal untuk menjadi barua setia saperti Saudi Arabia.

Jantan Yahudi yang bernama Seymour Hesh ini pada tahun 1969 telah memeranjatkan dunia dengan laporan My Lai. Ini adalah berita  jenayah perang  Presiden Richard Nixon di Vietnam. Orang kampung di My Lai telah dibunuh beramai-ramai  oleh soldadu Amerika dalam usaha sia-sia untuk mengalahkan Gerakan Pembebasan Vietnam.

Wartawan ini juga telah bertanggungjawab membocorkan  berita tentang apa yang sedang dilakukan oleh soldadu Amerika terhadap para tahanan di Abu Ghraib Iraq pada tahun 2004. Laporan Abu Gharaib  ini telah mensahihkan sekali lagi bahawa kempen ‘demokrasi dan hak asasi’ yang dibawa oleh Amerika   ke  Timur Tengah hanyalah tipu helah untuk menakluk telaga minyak di Iraq

Menurut  Seymour dalam tulisannya yang  bertajuk Redirection dalam majalah New Yorker;  pada tahun 2007- satu rancangan telah diatur untuk memastikan  semua  rejim-rejim yang dilihat degil dan tidak sudi tunduk kepada Amerika akan dijatuhkan. Antara perancang projek ini ialah Dick Chenny, Donald Rumsfled,  dan Paul Wolfowitz. Termasuk juga Zalmay Khalilzad yang berasal dari Afghanistan.

Selain daripada menawan telaga minyak, rancangan ini juga untuk memastikan negara-negara ini akan dipaksa untuk membuka pasaran. Iraq yang tidak membenarkan syarikat minyak milik imperialis melabur carigali telah menjadi sasaran utama. Libya di bawah Muammar Gadaffi dilihat bahaya kerana dengan duit minyak Gaddafi telah dapat membantu negara Afrika untuk menolak kemasukan soldadu Amerika ke bumi Afrika. Manakala  Iran ketika ini  sedang dikepong dengan sekatan ekonomi  yang bertujuan  melemahkan untuk senang ditakluk.

Latarbelakang projek Timur Tengah Baru ini ialah perang Iraq. Dalam pertempuran dengan gerila Iraq jelas kelihatan kekuatan bala tentera Amerika telah menerima tentangan hebat. Tentangan yang amat hebat telah dilakukan oleh rakyat Iraq - dari semua mahzab anak semua bangsa.

Dengan secara terancang untuk mengalahkan gerila pembebasan ini, Amerika telah memasukan jarumnya untuk melaga-lagakan warga Iraq. Amerika melalui ejen-ejennnya telah mengebom masjid dan tempat ibadah mazhab Syiah. Kemudian ejen yang sama akan pergi mengebom pula masjid Sunni.

Apakah kita semua lupa dengan nama Abu Musab al- Zarqawi – ketua gerila Sunni berkaki satu  - yang cukup hebat menyerang soldadu Amerika. Sandiwara Zarqawi menjadi ‘absurd’ apabila dilaporkan juga bahawa si Zarqawi ini juga bermata satu. Sebenarnya si Zarqarwi yang licik ini hanyalah permainan propaganda Amerika dalam strateji pecah dan perintah.

Sama ada Zarqawi berkaki tiga  atau bermata tujuh wujud atau tidak telah menjadi tidak penting. Apa yang penting melalui ‘ ledakan bom’ telah berlaku keretakan dalam setiakawan menentang imperialis dikalangan warga Iraq. Di bawah Saddam Hussein  konsep pemisahan antara Sunni/Shiah telah cuba dibasmi. Kini perbezaan antara Sunni dengan Shiah telah digunakan oleh kuasa imperil Amerika untuk memadamkan gerakan gerila  menentang mereka.

 Dengan senyap-senyap Amerika juga  telah memberi kelengkapan senjata kepada  ‘kumpulan Shiah’ yang sedang naik minyak kerana masjid mereka dibom. Maka bermulalah pertelingkahan mazhab secara tersusun di bumi Iraq.

Rancangan licik ini sekali pandang memperlihatkan bahawa strategi ini menguntungkan Iran. Ini kerana rejim baru yang dinaikkan ke atas tahta di Baghdad adalah politikus Syiah yang amat bersimpati terhadap Iran.

Awas! Tidak begitu senang dibaca rancangan jahat ini. Jangan tersilap baca. Kaum pemodal dan kuasa imperial Anglo-Amerika bukan hanya merancanag untuk Iraq dan Iran, malah seluruh Timur Tengah. Lanskap  politik baru dengan kemunculan rejim Syiah di Iraq yang ‘ tidak memusuhi Iran’  telah menakutkan Saudi Arabia dan juga semua Negara-negara Teluk. Apabila Saudi takut maka jarum Amerika telah berjaya.

Di sini muncul pula Putera Bandar bin Sultan sosok yang amat dipercayai oleh Raja  Fahad. Semenjak tahun 1983 hingga tahun 2005, selama 22 tahun  Bandar telah menjadi Duta Saudi ke Amerika.  Ketika inilah Bandar telah bekerjasama dengan kumpulan Neo-Con untuk merancang dan mengubah lanskap politik Timur Tengah.

Kerjasama antara keluarga Saud dengan zionis Israel menjadi lebih mesra. Saudi dengan duit petrol telah berjaya  ‘mematahkan’ revolusi Palestin. Perjuangan bersenjata Palestin kini menjadi mandul apabila banyak pemimpin Palestin terperangkap dengan ‘petro dollar’  yang dihamburkan oleh Saudi daripada bertempur dengan zionis Israel.

Harus diterima hakikat sebagai fakta sejarah bahawa Saudi dengan kerjasama Amerika dan CIA telah melahirkan Usama Bin Ladin dan juga apa yang dikenali sebagai Al-Qaeda. Dengan ‘petro dollar’ Saudi telah membiyai banyak kumpulan-kumpulan ‘salafi dan wahabi’ yang memiliki pandangan kolot, reaksionari, anti-perempuan dan kanan.

Sokongan Saudi ini tidak ada sangkut paut dengan agama. Agama untuk kaum kerabat Saud hanyalah  telaga minyak yang menghasilkan petro dollar. Dengan menyokong kumpulan reaksionari Islam ini , keluarga Saud akan terus dapat bertahta di atas telaga minyak di Semenajung Arab. Melalui petro dolar Saudi dilihat sedia ‘berbelanja’. Ini akan mententeram suasana penentangan terhadap rejim keluarga Saud.

Penentangan Saudi  terhadap Iran ini juga tidak ada sangkut-paut dengan teologi Islam, mazhab Sunni atau  mazhab Shiah. Keluarga Saud menentang Iran kerana Iran sebuah republik. Ketika Iran di bawah Ahamad Reza Pahlevi dahulu hubungan  keluarga  Saud dan Pahlevi ini adalah baik dan tidak bermusuh. Kedua-dua Raja ini  berlumba-lumba untuk menjadi barua Amerika. Dua negara ini berlumba-lumba membeli senjata dari  kuasa Anglo- Amerika

Iran telah  menghumbankan sistem beraja yang tidak wujud dalam teologi Islam.  Tetiba Iran menjadi musuh. Dengan serta merta konflik Sunni/Syiah menjadi agenda utama.  Iran membawa garis kesedaran baru untuk rakyat tertindas. Bayangkan jika umat Islam memiliki kesedaran  bahawa dalam Islam tidak  ada Raja , Shah, Malik atau Sultan – inilah yang mengerunkan keluarga Saud di Riyadh.

Di belakang Saudi ini ialah kuasa imperialis Anglo-Amerika dan syarikat minyak antrabangsa.  Mereka memberi sokongan yang kuat kepada keluarga Saud. Keluarga Saud juga semakin intim hubungan mereka dengan Israel. Malah Israel dan Saudi terus menggalakan Amerika untuk menyerang Iran. Kepada  Saudi Arabia, jika Iran ranap maka barulah mereka dapat bertenang.

Wajib juga kita semua sedar bahawa satelah PLO mandul dan gerila Palestin meninggalkan gerakan bersenjata , kumpulan yang masih berjuang mengangkat senjata  hanya Hamas dan Hisbullah. Hamas kini menjadi pentadbir di Gaza. manakala Hisbullah menjadi satu gerakan politik yang ampuh di Lebanon

Di dalam Projek Timur Tegah Baru – Hisbullah yang disokong oleh Syria dan Iran ini dianggap ‘terrorist/pengganas’ oleh Amerika. Tetapi untuk warga Palestin dan warga Lebanon, Hisbullah adalah wira Arab yang masih berani mengangakat senjata melawan zionis Israel. Jika Syria atau Iran di serang tidak dapat tidak Hisbullah akan pasti menyerang Israel.

Pusing punya pusing kita akan sampai juga kepada Israel – punca  segala masalah di Timur Tengah. Negara ‘pasang siap’ made in Amerika ini telah dipasang pada tahun 19848 dahulu sebagai strategi kuasa imperil untuk menggangu-gugat bumi Arab.

Israel kalau dikaji dengan rapi maka kita akan membuat rumusan bahawa Israel ini hanyalah pangkalan tentera Amerika yang tercanggih. Tugas Israel di Timur Tengah ialah untuk memastikan tidak ada negara di Timur Tengah yang berani sekali lagi bersuara saperti Saddam Hussein atau Muammar Gadaffy.

Perang yang dilancarkan oleh Amerika bertujuan untuk memastikan semua negara, semua rakyat dunia,  anak semua bangsa akan tunduk kepada kuasa imperial Amerika. Kuasa imperial ini memerlu semua sumber  bahan mentah jatuh ke tangan mereka. Semua punca ekonomi akan jatuh ke bawah kawalan mereka. Semua negara akan membuka pasaran mereka untuk kaum kapitalis antarabangsa membuat untung. Rakyat dunia hanya hanya diperlukan untuk menjadi konsumer yang setia tanpa banyak soal-jawab.

Kuasa imperial Anglo-Amerika memerlukan Hamid Karzai, Zadari, Al-Khalifa, Al-Malik Faizal dan bukan Bashar al-Assad dan Mahmooud Ahmadinejad yang menggangu aliran bahan bakar petrol ke pasaran dunia.

 Oleh Hishamuddin Rais

 Israel supports regime change in Syria: Israeli spy chief
The Israeli spy chief says Tel Aviv supports regime change in Syria, amid ongoing efforts by the anti-Syria governments to oust President Bashar al-Assad.


“I hope it (regime change in Syria) will happen, even though I don’t know when or how,” Dan Meridor, who also serves as the deputy prime minister of the Tel Aviv regime, said on Tuesday.

He also expressed “hope” that the “new Syria will understand that joining Iran is a mistake that brings isolation from the Western world.”

The latest remarks by the Israeli official come as anti-Syria Western regimes along with Saudi Arabia, Turkey and Qatar have been supporting insurgents inside Syria.

On August 5, US senators John McCain, Joseph Lieberman and Lindsey Graham said Washington should “directly and openly” provide assistance, including weapons, intelligence and training, to the insurgents in Syria.

The UK newspaper the Guardian reported on June 22 that the Saudi regime would pay the salary of the members of the terrorist Free Syrian Army to encourage “mass defections from the military and… pressure” the Damascus government.

On June 21, the New York Times reported that a group of CIA officers are operating secretly in southern Turkey and that the agents are helping the anti-Syria governments decide which gangs inside the Arab country will receive arms to fight the Syrian government.

Al-Qaeda terrorists have also been involved in the campaign against Damascus over the past months of unrest.

On Tuesday, Syrian security forces carried out an operation in the town of Tal Rafa’at, about 38 kilometers (23 miles) north of the city of Aleppo, killing two local al-Qaeda leaders.

HSN/PKH/HJL press/tv