Followers

Friday, August 31, 2012

Janji Demokrasi: "Jamal Ikan Bakar" Ciluk Celah Mana Pulak ??


Wa tengok ari tu kemain lagi si Jamal ikan bakar promosi nak 'jumpa' dengan penyokong janji demokrasi.
Last menet lu mana pegi hah...kah kah kah
Lu pulun meniaga ikan bakar lagi ke?...kah kah kah
Tak cukop bajet ke nak kautim lu punya orang?...kah kah kah
Lu sundirik tengok ler...mana ada kejadian 'ganas' bila pak polisi tak buat kacau...kan kan kan
Wa ucapkan bebanyak tahniah pada yang hadir semalam kerana program  berjaya ...

10,000 lautan kuning banjiri 'Janji demokrasi'
 
  • Koh Jun Lin
  • 11:57AM Ogos 31 2012
 
Walaupun diisytiharkan haram dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein meramalkan tidak ramai yang datang, lautan orang ramai berpakaian kuning membanjiri Dataran Merdeka malam tadi untuk menyertai perhimpunan 'Janji Demokrasi'.
NONEWalaupun Dataran Merdeka sendiri telah ditutup untuk persiapan bagi perarakan Hari Kebangsaan pagi ini, namun ruang 280 meter dari kawasan yang ditutup ke dataran di luar ibupejabat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), dibanjiri mereka yang ramai memakai baju kuning.

Malah bintang perhimpunan itu, Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said, mengaku beliau sendiri tidak dapat menganggar jumlah orang ramai yang hadir dan mengisytiharkan 'Janji Demokrasi' sebagai berjaya.

Malaysiakini menganggarkan 10,000 orang ramai berbaju kuning hadir, selain kira-kira 5,000 pengunjung ambang Merdeka, yang kebanyakannya berada mengadap kawasan yang ditutup polis.

Manakala Bernama pula menganggarkan gabungan orang ramai sekitar 6,000 dan tidak ada hitungan menjelang saat merdeka di tempat tersebut sepertimana tahun-tahun sebelumnya.

Perhimpunan tersebut, yang dianjurkan oleh Gabungan Janji, yang merupakan gabungan kira-kira 47 NGO, bertujuan untuk 'mengingatkan' kerajaan tentang janji-janji yang tidak ditunai terhadap tuntutan BERSIH untuk pilihanraya yang bersih dan adil.

Namanya itu sebagai satu ingatan selaras dengan tema sambutan rasmi sambutan hari Kebangsaan, iaitu 'Janji Ditepati'.

Sebelum itu, ahli jawatankuasa kerja Gabungan Janji, Maria Chin Abdullah menerima surat dari pihak polis, hanya lapan jam sebelum perhimpunan jam 11 malam itu, memaklumkan kepadanya bahawa ia menyalahi undang-undang, tetapi beliau tidak beralah.

NONEMenjelang jam 9 malam, orang ramai mula menuju ke Dataran Merdeka, tetapi mendapati medan bersejarah itu dan jalan-jalan
berdekatan telah ditutup, dengan papan tanda yang berbunyi, "kawasan ini ditutup untuk semua aktiviti", atas perintah Datuk Bandar Kuala Lumpur.

Ketua Polis Dang wangi, ACP Zainuddin Ahmad bersama 205 anggota polis berada di situ untuk menguatkuasa perintah tersebut.

Apapun, orang ramai di kedua-dua belah hujung kawasan yang ditutup polis itu semakin ramai, dengan penyokong Janji Demokrasi bertumpu di di sekitar persimpangan Jalan Tuanku Abdul Rahman-Jalan Tun Perak.
p/s...gambo diatas pinjam sat kat bro Laksamana Bukit Bintang