Followers

Tuesday, August 19, 2014

ISIS Pancung Kepala 700 Rakyat Ahli Sunnah Syria
Laporan terkini dari Syrian Observatory for Human Rights

Di tengah gelombang kutukan khalayak dunia terhadap militan Negara Islam Iraq dan jajahannya (ISIL), organisasi teroris superekstrim ini dilaporkan telah menyembelih dan menembak  mati ratusan warga Syria.

Bersamaan dengan ini, kelompok ekstrimis Jundul Haramain Suriah mengakui pihaknya telah menerima bantuan dana dan senjata dari Israel.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia bagi Syria mendedahkan Kumpulan Negara Iraq dan Jajahannya (ISIL) yang beroperasi di Syria memenggal lebih 700 kepala penduduk awam terdiri daripada kelompok minoriti Sheitat yang bermazhab Ahli Sunnah atau Sunni sejak dua minggu lalu.

Menurut laporan itu, ISIL melakukan pembunuhan beramai-ramai di beberapa buah kampung didiami oleh puak al-Sheitat di Ghranji,Kashkieh,Abu Hammah dalam wilayah Deir Ezzor.

"Ramai penduduk puak itu dipancung selepas mereka ditangkap. Dianggarkan 100 mangsa yang terkorban dari puak itu adalah mereka yang terlibat dengan peperangan menentang rejim Presiden Bashar al-Assad," katanya dalam dalam laporan Al Arabiy.

Menurutnya, kini penduduk kelompok minoriti itu terpaksa menjadi pelarian selepas meninggalkan kampung masing-masing untuk mendapatkan perlindungan di kem pelarian yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

sumber... Syrian Observatory for Human Rights