Followers

Wednesday, November 5, 2014

TNI Paksa Jet Komersial Arab Saudi Mendarat


 SEJUMLAH 13 orang penumpang termasuk enam anak kapal dari sebuah pesawat milik penerbangan Arab Saudi diarahkan mendarat oleh dua jet tentera Sukhoi SU-27/30MKI Flankers milik Indonesia selepas didapati melalui ruang udara negara itu tanpa keizinan pihak berkuasa

KUPANG, Indonesia – Sebuah pesawat komersial jenis Gulf Stream HZ-103 milik Penerbangan Arab Saudi dipaksa mendarat di Lapangan Terbang Bandara El Tari di sini, dalam wilayah Nusa Tenggara Timur selepas dipintas dua jet Sukhoi SU-27 Flankers milik Tentera Nasional Indonesia (TNI) kelmarin.

Pesawat Arab Saudi itu yang membawa 13 orang termasuk enam anak kapal diarahkan mendarat selepas ia dikesan memasuki ruang udara Kupang tanpa kebenaran pihak berkuasa Indonesia.

Seorang pegawai tentera Indonesia, Andi Wijaya memberitahu portal berita Kompas.com, bahawa pesawat itu dan semua penumpang serta kru ditahan untuk seketika sebelum dibebaskan.

“Pesawat itu dipaksa melakukan pendaratan oleh dua jet pejuang Sukhoi SU-27 yang berlepas dari Makassar,” kata Andi dalam satu kenyataan.

Menurut Andi lagi, jet tersebut diarahkan mendarat kerana menceroboh ruang udara Indonesia semasa dalam penerba­ngan menuju ke Australia.

Terdahulu, pesawat tersebut dilaporkan telah berada di Singapura selama dua hari sebelum berlepas ke Australia.

Jet Gulf Stream itu dibenarkan meneruskan penerbangan ke Australia selepas pihak Arab Saudi membayar denda berjumlah 60 juta rupiah (RM16,488) dan melengkapkan dokumen keizinan melalui ruang udara Indonesia.

sumber...Agensi