Followers

Wednesday, February 3, 2016

Inilah Punca Mukhriz Hilang Majoriti Mentadbir Kedah


2 Adun Umno buat keputusan berkecuali punca Mukhriz hilang majoriti

Ahmad Bashah dilantik Menteri Besar baharu Kedah

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir dijangka meletak jawatannya pagi ini selepas tidak lagi memiliki sokongan majoriti dalam DUN.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir kurang 2 majoriti untuk kekal mentadbir negeri selepas 2 ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mengambil keputusan berkecuali semasa menghadap Jemaah Pemangku Diraja Kedah baru-baru ini.

Sumber memberitahu, pihak Istana Kedah memaklumkan kepada Mukhriz selepas selesai majlis menghadap, beliau hanya memperoleh 16 sokongan Adun sementara kumpulan penentang memiliki 17 Adun dengan menolak 2 Adun yang berkecuali.

"Mukhriz tewas dengan beza satu sokongan melebihi kepada kumpulan penentang," kata sumber.

Menurut sumber, tindakan 2 Adun yang berkecuali itu juga menjadi punca kumpulan penentangnya tidak mengadakan sidang media mengumumkan mengenai pelantikan menteri besar baharu semalam.

Daripada 21 kerusi di DUN Kedah, Barisan Nasional memiliki 21 sementara pembangkang 15.

Menurut sumber, hanya Adun Jitra Datuk Aminuddin Omar menyokong pentadbiran Mukhriz.

Kemelut politik Kedah yang berpanjangan hampir ke penghujung apabila Mukhriz dijangka meletak jawatannya pagi ini selepas tidak lagi memiliki sokongan majoriti dalam DUN.

Jemaah sudah memaklumkan kepada Mukhriz beliau tidak lagi memiliki sokongan wakil rakyat Kedah dan perlu melepaskan jawatan yang disandangnya. – 3 Februari, 2016.
TMi

ADUN Bakar Bata, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah diumumkan sebagai Menteri Besar Kedah baharu.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Bakar Din, berkata majlis angkat sumpah akan berlangsung di Istana Anak Bukit, jam 10 pagi esok.

"Datuk Seri Mukhriz Mahathir meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar pada 3 Februari, ...berikutan itu Jemaah Pemangku Sultan Kedah memperkenan Datuk Seri Ahmad Bashah sebagai Menteri Besar baharu.

"Pelantikan Ahmad Bashah sebagai Menteri Besar adalah selaras dengan Fasal (1) Perkara 35 Undang-undang Tubuh Kerajaan Kedah," katanya.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/120691