Followers

Saturday, June 25, 2011

Pembukaan Pejabat KEADILAN Cabang Kubang Pasu diganggu polis

Kenapa Polis nak kacau lagi?


KUBANG PASU: Umno terus memperkudakan polis dengan mengarahkan pihak berkuasa itu mengganggu majlis perasmian pembukaan pejabat baru KEADILAN Cabang Kubang Pasu.

Seorang pegawai polis dengan tanda nama ‘Oh’ yang mendakwa mewakili Ketua Polis Daerah memberi amaran kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Selambau, S Manikumar supaya menghentikan majlis atas alasan tiada sebarang ucapan perasmian dibenarkan.

Selepas berbincang beberapa minit dengan S Manikumar dan menghubungi Ketua Polis Daerahnya, Oh membenarkan ucapan selama 10 minit tetapi ucapan Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail yang sedang berlangsung perlu dihentikan.

'Ini aktiviti sah, kenapa polis ganggu? - Saifuddin

Saifuddin yang dimaklumkan perkara itu menegaskan program itu adalah majlis pembukaan pejabat baru dan tiada sebab ia perlu dihentikan.

“KEADILAN adalah pertubuhan sah yang berdaftar dan mempunyai hak untuk menganjurkan sebarang majlis. Kita bukan pertubuhan haram. Kita berdaftar bawah Akta Pertubuhan 1966. Kalau buka pejabat, ini aktiviti yang sah.

“Kalau Najib (Perdana Menteri) dan Muhyiddin (Timbalan Perdana Menteri) boleh dibenarkan berucap semalam, kenapa tidak kita hari ini. Bawah Fasal 10, Perlembagaan Persekutuan, kita juga dijamin hak untuk berhimpun,” kata Saifuddin.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=15942