Followers

Saturday, September 20, 2014

Analisa: 'Barua' PKR Lebih Mulia Dari 'Barua' Kerajaang Perpaduwang


Telatah Presiden PAS semakin hari semakin syok pulak wa ikuti...hahaha

Meraban , merobek perlembagaan parti sendiri, U Turn dan sebagainya. hahaha

Tuan Presiden ada bukti ke ,siapa yang beli 2 ADUN PAS tu ?

Kang nanti kena saman RM 2 juta macam dalam kes Pil Kuda , amacam ?

Hari ini sudah jelas lagi terang benderang, siapa yang jadi 'BARUA' sebenarnya ?

 Inilah kelemahan ketara sang Presiden, menyerang ahli sendiri, inikah 'uswatun' yang mahu ditonjolkan kepada masyarakat.

Bukti adanya kesepakatan antara Adun PAS Selangor bersama Umno terbukti, bila keluar berita, Khairudin at-Takiri menyatakan bahawa tindakan kedua dua  Adun tersebut menggagalkan pakatan sulit  antara Umno dan PAS. Saari Sungib dan Hasnol sepatutnya dianggap sebagai hero dan penyelamat PAS dan Pakatan Rakyat !

Mstar melaporkan...

Haji Hadi menyifatkan dua wakil rakyatnya yang bertindak menandatangani akuan bersumpah (SD) menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi calon Menteri Besar Selangor sebagai 'barua' Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, perbuatan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang, Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin (Morib) dianggap melanggari baiah atau sumpah taat setia kepada parti.

"Kita tak memandang ringan (tindakan) dua wakil rakyat yang sanggup menyeberang, yang jadi broker...yang jadi barua.

"Tidakkah tiap-tiap wakil rakyat kita berbaiah masa nak jadi calon dulu," katanya tegas ketika menyampaikan ucapan penangguhan pada Muktamar Tahunan PAS ke-60 di sini, Sabtu.

Selain itu Abdul Hadi turut mendakwa sekutunya dalam Pakatan Rakyat iaitu PKR 'membeli' dua Adun mereka demi mendapatkan sokongan majoriti untuk menjadikan Dr Wan Azizah sebagai menteri besar.

"Ini pula curi wakil rakyat kita, beli wakil rakyat, inikah etika kita bertahaluf?

"Kita tak boleh pandang ringan. Jangan pandang ringan atau ambil mudah nak bagi (amanah menjadi menteri besar) begitu sahaja. Ada amanahnya," katanya. Tegas Abdul Hadi lagi, PAS tidak akan berdiam diri dalam soal calon pengganti menteri besar Selangor jika pemilihannya tidak mengikut ajaran Islam.

"PAS tak boleh berdiam diri kalau melantik seseorang (sebagai menteri besar) kerana kecenderungan (pilihan tanpa asas) dan bukan kerana kelayakan.

"Apa lagi kalau bukan kerana amanahnya. Dilantik begitu sahaja. Saya tak bersedia bawa ahli PAS ke neraka jahanam (jika salah pilih)," katanya.

Bagaimanapun Abdul Hadi menegaskan bahawa PAS tidak berminat untuk menduduki kerusi panas itu seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak.

Namun katanya, pemilihan calon untuk memikul tanggungjawab perlu dibuat dengan kaedah yang betul.

"PAS tak berebut jawatan menteri besar. PAS tak pelahap (tamak) nak jawatan menteri besar.

"Walaupun tak ada persefahaman menentukan siapa jadi menteri besar...tak ada perjanjian bertulis. Walaupun PAS ada 15 kerusi, PKR (14) dan DAP (15) serta Perlembagaan Selangor menyebut menteri besar seharusnya Melayu dan Islam, PAS tak tuntut (jawatan menteri besar).

"Tapi ingat...di sana ada hukum syarak, bukan hukum akal sahaja," katanya.