Followers

Sunday, September 14, 2014

Konflik Presiden PAS: Adakah 'Ubat Bius' Masih Menguasai Kepala Presiden ?Sidang Dewan Rakyat Kedai Kopi terkini..

Beberapa pendapat yang ada logiknya , boleh jugak dibuat sedikit analisa..

Kemungkinan ubat bius yang telah menjalar kedalam urat saraf Presiden dipercayai sedikit sebanyak telah mengganggu pemikiran Presiden ..Oleh sebab itulah beberapa statement beliau nampak cang kelewang atau tidak tersusun menyebabakan U-Turn terjadi.

Blog ini tidak sampai hati untuk mengatakan tindakan beliau seperti 'sarkastik' seperti tajuk berita The Malaysian Insider.


Rasa rasanya para doktor pakar ada jawapan untuk masalah tersebut.

Fakta yang jelas adalah Dr Wan Azizah sudah mendapat cukup kekuatan untuk dilantik  sebagai MB baru Selangor setelah 30 ADUN PR menandatangani SD.

Manakala Tan Sri Khalid telah pun meletak jawatan, cuma sekarang ini menantikan perishtiharan baru dari Tuanku Sultan Selangor.

AMK: Hadi masih mahu Khalid kekal MB

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad berkata beliau bimbang kerana PAS masih mahu mengekalkan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor.

ADUN Seri Setia itu berkata, hasrat itu bercanggah dengan sokongan majoriti ADUN Pakatan Rakyat Selangor yang mahu presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail menggantikan Khalid.

"Agak merisaukan saya adalah dalam perbincangan itu apabila ditanya tentang pandangan Hadi tentang jalan keluar isu ini, beliau memberi jawapan akhirnya adalah dengan mengekalkan Khalid Ibrahim dan Tuan Guru sendiri (Hadi) akan memantau kelemahan Khalid," kata Nik Nazmi.

Malah, Hadi turut berhasrat untuk memantau sendiri prestasi Khalid sebagai MB, katanya lagi dalam kenyataannya.

Menurut Nik Nazmi, Hadi menyatakan demikian dalam pertemuan dengan beliau dan juga Ketua DAPSY, Teo Kok Seong dan Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat pagi semalam.

"Pilihan itu tentulah bertentangan dengan sokongan majoriti ADUN Selangor terhadap Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail menjadi MB Selangor.

"Meskipun isu pelantikan MB belum selesai, tetapi Tan Sri Khalid kini hanya bertindak sebagai MB peralihan yang telah diterima Sultan Selangor," katanya lagi.

Nik Nazmu berkata, pertemuan di antara para ketua sayap pemuda itu merupakan usaha untuk menyelesaikan hubungan dalaman Pakatan.

Krisis berhubung calon pengganti Khalid itu masih berlarutan selepas Khalid dipecat dari PKR dua bulan lalu dan menjadi menteri besar bebas.


sumber...malaysiakini