Followers

Wednesday, September 17, 2014

Apabila Ulamak UG Bersuara ... Patutlah Haron Din tak pernah menang pilihanraya sebab..

 'Penjual cendol pun tahu...'

"Ia terdedah kepada umum penjual kacang putih tahu PAS ada masalah, Penjual cendol pun tahu. Majlis Syura PAS dipertikai dan diserang," katanya.


 Lekeh atawa leceh sangat ke rakyat bawahan yang menjual cendol dan kacang putih itu?

Pokoknya rakyat ini tidak punya langsung 'saham' dan kepentingan dalam AMONA Holding.

Maksudnya rakyat awam pun mudah untuk memahami keadaan senario politik terkini . Haron Din tak perlukan undi dari penjual cendol dan kacang putih ke?.

Jika penjual cendol dan kacang putih boleh 'understand' apa yang perlu dilakukan oleh saranan bekas presiden PAS , ostad Fadzil Mohd Noor, maka kini jelaslah siapa Haron Din yang sebenarnya.

Patutlah semasa hayat al marhum ostad Fadzil dulu puak puak ni menikus jer.

Fakta yang tak boleh Haron Din and the gang nafikan ialah B.A dan Pakatan Rakyat telah diasaskan oleh almarhum ostad fadzil Mohd Noor telah pun membawa banyak kejayaan dalam pelbagai aspek dan mutakhir ini Pakatan Rakyat telah mendominasi undi rakyat Malaysia sebanyak 53 %.

Apa khabar ostad Nasha sekarang ?Haron Din: Kaji semula kerjasama dalam Pakatan

Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din menyeru agar Dewan Ulama PAS meneliti sama ada kerjasama politik dalam Pakatan Rakyat perlu diteruskan demi mengelakkan fitnah ke atas pemimpin utama parti Islam itu.

Berucap dalam Muktamar Dewan Ulama hari ini, Haron berkata "setiap hari ada fitnah" yang dilemparkan kepada Majlis Syura Ulama, presiden PAS dan semua anggota PAS.

Beliau yang menyifatkan PAS menghadapi "suasana politik yang gawat" pada ketika ini berkata, PAS perlu mengambil jalan terakhir dengan keluar dari Pakatan sekiranya syarat kerjasama itu tidak dapat dipulihkan.

"Tahaluf (kerjasama) dibina atas nasihat ulama yang mempunyai syarat dan rukun yang perlu dipenuhi. Sekiranya semuanya dipenuhi, ulama mempertahan tahaluf demi kepentingan Islam dan jemaah, bukan untuk kepentingan individu.

"Sekiranya syarat dilanggar, rukun dirobohkan, ulama wajar memikirkan balik kalau ia boleh diteruskan (atau tidak).

"(Jika) syarat-syarat dirobohkan ulama perlu memperbaiki balik, memperbaiki balik, memperbaiki balik. Kalau tak boleh juga, ambillah konsep talak dalam perkahwinan, walaupun ia dibenci," katanya.

"Saya meminta tahaluf diperhalusi semula, dalam suasana politik hari ini, tiap-tiap hari ada fitnah kepada Majlis Syura, presiden dan semua kena fitnah," katanya.

Menurutnya lagi, bagi anggota PAS yang memperjuangkan reda Allah, maka sepatutnya mereka tidak bersengketa sesama sendiri bagi mengelakkan kekuatan mereka hilang.

"Kalau kita tidak kuat, kita akan hilang segala-galanya. Sebab itu kita perlu berada dalam jemaah,"katanya.sumber...malaysiakini