Followers

Tuesday, December 2, 2014

Penang: Gurney Drive Tukar Nama Pesiaran Chin Peng ?Pulau Pinang nafi tukar nama Persiaran Gurney kepada Persiaran Chin Peng

Kerajaan Pulau Pinang menafikan berita Persiaran Gurney akan ditukar kepada Persiaran Chin Peng.

Kerajaan negeri menyangkal khabar angin kononnya nama jalan Persiaran Gurney, Pulau Pinang akan ditukar kepada Persiaran Chin Peng mulai 1 Januari sebagai mengenang sumbangan pemimpin Parti Komunis Malaya itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri Chow Kon Yeow menyifatkan khabar angin itu sebagai tidak masuk akal.

"Perkara ini tidak benar sama sekali," katanya hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Rafizal Abdul Rahim yang mahukan penjelasan kerajaan negeri tentang khabar angin kononnya Persiaran Gurney akan ditukar nama berkuat kuasa 1 Januari sebagai mengenang sumbangan Chin Peng dalam memperjuangkan kemerdekaan negara.

Rafizal dalam sidang akhbar hari ini berkata pihaknya mendapat maklumat itu menerusi sumber dalam pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, bagaimanapun beliau enggan mendedahkan sumber berkenaan.

"Kami tidak pasti dengan khabar angin berkenaan dan sebab itu Pemuda Umno Pulau Pinang mahukan penjelasan daripada kerajaan negeri kerana perkara berkenaan tersebar dalam WhatsApp hari ini," katanya.

Rafizal berkata jika dakwaan itu benar, Pemuda Umno akan membantah dan mempertahankan agar tidak berlaku pertukaran nama berkenaan kerana Chin Peng bukan pejuang kemerdekaan negara.

"Kami akan bantah sekeras-kerasnya jika perkara itu diteruskan," katanya.

sumber...TMI