Followers

Tuesday, September 27, 2011

Janda Berputih Mata

Janda kena tipu

KUANTAN- Seorang wanita bergelar janda nekad membuat laporan polis selepas hilang sabar menunggu teman lelakinya memulangkan barang kemas yang ‘dirampas’ sejak dua minggu lalu dalam satu kejadian di rumahnya di Taman Seri Mahkota Jaya, Batu 11, Jalan Gambang dekat sini.

Berikutan laporan polis itu, teman lelaki wanita itu berusia dalam lingkungan 30-an berjaya ditahan bagaimanapun barang kemas bernilai RM3,000 yang kononnya disimpan lelaki itu rupa-rupanya sudah dijual.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri (Risikan dan Operasi) Superintendan Nordin Mustapha berkata, wanita terbabit hanya mendapat kembali sebuah pemain DVD miliknya yang turut dilarikan lelaki itu dalam kejadian tersebut.

Menurutnya, mangsa berusia 43 tahun yang bekerja sebagai tukang cuci di sini baru mengenali lelaki itu sejak sebulan lalu.

“Dalam kejadian antara jam 7.30 hingga 8 pagi, 11 September lalu, , mangsa berada di rumah sebelum didatangi lelaki terbabit.

“Niat sebenar lelaki itu datang ke rumah mangsa terbongkar apabila dia secara tiba-tiba bertindak meragut rantai emas yang dipakai wanita itu sebelum melarikan diri bersama barang kemas tersebut dan sebuah pemain DVD,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini, semalam.

Nordin berkata, mangsa sempat bergelut dengan teman lelakinya bagaimanapun tindakannya itu gagal menghalang suspek daripada merampas barang kemas tersebut.

“Mangsa menghubungi teman lelakinya merayu supaya memulangkan semula rantainya dan lelaki itu berjanji akan memulangkan semula namun banyak alasan diberikan.

“Bosan selepas menunggu lebih dua minggu, mangsa membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan, kelmarin,” katanya.

Berliau berkata, susulan itu suspek berjaya dikesan dan ditahan untuk siasatan lanjut.

“Hasil siasatan lanjut, suspek memberitahu barang kemas tersebut sudah dijual manakala pemain DVD ada di simpan di rumahnya.

“Suspek kini ditahan untuk siasatan lanjut dan disiasat mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan,” katanya.

sumber...harian sinar